Om natuurwaarden in kaart te brengen of de toestand van de natuur te evalueren, is inventarisatie van soorten en habitats nodig: waar komt wat en in welke mate voor? Met monitoring volgen we de toestand van de natuur in tijd en ruimte. Natuurbalans-Limes Divergens verzorgt heldere rapportages voor uw organisatie.
MONITORING gefaseerd beheer op de RIVIERDIJKEN
Waterschap Rivierenland heeft op de rivierdijken gefaseerd beheer ingezet om de overleving van fauna op dijken te vergroten. Of dit ook daadwerkelijk het gewenste effect heeft gaan we monitoren. Tussen 2021 en 2025 volgen we een groot aantal dijklocaties langs de Waal en de Maas. Samen met Ivo Raemakers van Ecologica en Cyril Liebrand van Eureco doet Miriam Scherpenisse onderzoek naar bijen als indicatie van de biodiversiteit en vegetatie. De eerste ronde in 2021, wees uit dat de dijken deel uitmaken van leefgebied vormen van veel bijzondere soorten zoals de wikkebij en de knautiabij. Onverwacht en hoopgevend waren de vondsten van enkele nog veel zeldzamere soorten zoals Driedoornige metselbij, Boshommel, Texelse zandbij en Knautiawespbij.
Meer weten: scherpenisse@natuurbalans.nl
We verzorgen voor u inventarisatie en monitoring bij:
Karteringen worden uitgevoerd conform standaardinventarisatieprotocollen. De dataverwerking in het veld vindt plaats met ondersteuning van een mobiele GIS-applicatie met GPS. Gegevens worden zo nauwkeurig vastgelegd en in GIS verwerkt tot overzichtelijke rapportages.
Natuurbalans heeft veel specialistische kennis in huis om de verschillende soortgroepen in beeld te brengen:
flora en vegetatie (mossen en hogere planten)
sprinkhanen en krekels
libellen
dagvlinders
loopkevers
vissen
amfibieën
reptielen
vogels
vleermuizen
spitsmuizen, woelmuizen en echte muizen
marterachtigen
overige zoogdieren
overige soortgroepen.