Met advies van Natuurbalans-Limes Divergens

Bij ruimtelijke ingrepen, beheer en achterstallig onderhoud bestaat de kans op schade aan beschermde diersoorten of natuurgebieden. De initiatiefnemer krijgt te maken met verplichtingen in het kader van de Nederlandse natuurwetgeving. Per 1 januari 2024 is dit de Omgevingswet – onderdeel natuurbescherming geworden. Dit omvat: soortenbescherming, gebiedsbescherming (Natuurnetwerk Nederland en Natura 2000) en houtopstanden. 

De meerwaarde van een ecologisch adviesbureau

Natuurbalans-Limes Divergens BV in Nijmegen verzorgt het gehele traject van ecologisch vooronderzoek: van de vergunningaanvraag tot ecologische begeleiding bij de uitvoering. Bij projecten in heel Nederland werken wij volgens onderstaande vijf stappen:

1. Oriënterend onderzoek: de quickscan

Op basis van bestaande natuurgegevens en een oriënterend veldbezoek beoordeelt Natuurbalans de aanwezigheid van beschermde natuurwaarden, of aanvullend ecologisch veldonderzoek noodzakelijk is en of met passende maatregelen natuurschade kan worden voorkomen.

 

2. Met de uitvoering van een Natuurtoets vindt een uitgebreid onderzoek van de natuurwaarden plaats

  • Veldonderzoek naar aanwezigheid van beschermde soorten en gebieden, conform standaardinventarisatieprotocollen.

  • Voortoets of Passende beoordeling in het kader van Natura 2000-gebiedsbescherming.

  • Mitigatieplan: maatregelen om natuurschade te voorkomen, zodat een Omgevingsvergunning natuurbescherming mogelijk niet nodig is.

  • Compensatieplan: wanneer natuurschade niet voorkomen kan worden, moet een compensatieplan worden opgesteld, met maatregelen om natuurwaarden (elders) te herstellen.

3. Verzorgen van Vergunningaanvraag Omgevingswet natuurbescherming voor beschermde soorten of beschermde gebieden in het kader van de Wet natuurbescherming namens de opdrachtgever

 

4. EWP en ecologische begeleiding bij de uitvoering van uw werkzaamheden

Natuurbalans kan voor de opdrachtgever het Ecologisch werkprotocol, kortweg EWP, opstellen. In het EWP zijn voor de bouwplaats concrete mitigerende maatregelen uitgewerkt om natuurschade aan beschermde natuurwaarden te vermijden. Wanneer ruimtelijke ingrepen volgens de richtlijnen van het EWP worden uitgevoerd, zullen geen negatieve effecten op (beschermde) soorten optreden en wordt aantoonbaar conform de voorwaarden uit de Omgevingsvergunning – natuurbescherming gewerkt.

Natuurbalans kan voor Uw ruimtelijke ingrepen de ecologische begeleiding verzorgen.Na voorlichting op de bouwplaats voorkomt de ecologische begeleiding overtreding van de natuurwetgeving. Verplaatsing van planten en dieren (zoals wegvangen amfibieën en verplaatsen planten) behoort ook tot de mogelijkheden. Medewerkers van Natuurbalans zijn VCA-gecertificeerd en bevoegd om langs het spoor te werken..

Natuurbalans-Limes Divergensadvies over natuurwetgeving

Neem direct contact met ons op